Як правильно вибрати гамак. Поради та рекомендації при покупці.

Гамак – класичний приклад того, що все геніальне є просто. Натягніть між двома деревами сітку або полотно у формі ліжка – і насолоджуйтесь відпочинком на природі. Гамак ширяє над землею, похитується, розслаблює і дарує почуття свободи.

Здається, що немає нічого простішого, ніж це підвісне ліжко. Але коли справа доходить до вибору, виникає чимало запитань. Який придбати гамак – сітчастий чи тканинний? З бавовни чи синтетики? Чи потрібні дерев'яні планки чи можна обійтися без них? Запитань маса, і всі їх треба враховувати. Адже від того, наскільки правильно ви підберете гамак, залежить його рівень комфорту та термін служби.

Щоб полегшити це завдання, розглянемо основні види цього підвісного ліжка, а також їх особливості та переваги.

Види гамаків за матеріалом

Сітчастий гамак

Найпростіший варіант – сітчастий гамак. Виконаний у вигляді сітки з великими осередками та здатний витримувати вагу до 80-100 кг. Не надто зручний у використанні, оскільки сітки можуть давити і натирати шкіру. Для комфортного відпочинку необхідно покласти зверху матрац - тонкий, але м'який і щільний.

Тканинні гамаки

Інший вид – тканинні гамаки. Можуть виготовлятися з мішковини та бавовни. Мішковина – міцна та надійна, але жорстка та колка. Тому її додатково треба покривати іншою тканиною. А ось бавовняні гамаки – зовсім інша справа:

  • гарні;
  • приємні для тіла;
  • міцні;
  • екологічно безпечні;
  • зручні (легко набувають форми відпочиваючої людини).

Плюс вони витримують навантаження до 160 кг, тому відпочивати на такому ліжку можна і вдвох. Єдиний їхній мінус – бавовняні моделі бояться вологи і легко вбирають воду. Але вирішити цю проблему просто: знімайте гамак перед наближенням грози і зберігайте його в сухому місці.

Синтетичні гамаки

Також є синтетичні моделі, які виготовляються з нейлону або поліестеру. Вони не бояться води та дуже швидко сохнуть після дощу. Гамаки з поліестеру відрізняються більш гладкою поверхнею (порівняно з нейлоновими аналогами), але програють їм за міцністю, оскільки витримують вагу до 120 кг.

Втім, для однієї людини цього достатньо.

Крім того, розрізняють гамаки:

  1. Дитячі. Хороший гамак для дітей виготовляється з екологічно чистих матеріалів та відрізняється яскравими забарвленнями.
  2. туристичні. Призначені для любителів активного відпочинку з ночівлею просто неба. Якісний гамак зазвичай виготовляється з поліестеру, оскільки він не боїться вологи.
  3. Крісло-гамак. Зовні дуже схожі на гойдалку – тільки дуже м'які та зручні. Чудово підходять для читання книги або нагляду за дітьми, поки ті гуляють у дворі. Полежати в такому гамаку, ясна річ, не вийде.

Види гамаків за способом кріплення

Крім матеріалу виготовлення гамаки також відрізняються способом кріплення. Найбільш поширеними є 2 варіанти – з дерев'яними планками та без них. Останні коштують дешевше, хоча ціна залежить від матеріалу, що використовується. Також вони характеризуються простотою у транспортуванні, оскільки бавовняна тканина або сітчасте полотно легко поміщаються у невелику сумку.

Ось тільки гамаки без планок зазвичай розраховані на одну особу. Тому, якщо у вас велика родина (а, відповідно, і багато охочих випробувати це підвісне ліжко), тоді краще звернути увагу на моделі з планками.

Корисні рекомендації для новачків

Насамкінець наведемо ще кілька порад, які допоможуть вам вибрати правильний гамак:

  • визначте, для якої мети він вам потрібен – полежати просто неба, почитати книгу, посидіти, відпочити;
  • подумайте, де він розташовуватиметься (для саду підійде синтетична модель, що не бояться вологи, а для тераси – бавовняна);
  • якщо любите читати чи хочете попрацювати за ноутбуком на свіжому повітрі – вибирайте крісло-гамак (ваші діти можуть використовувати його як гойдалки);
  • якщо купуєте якісний гамак для дитини, тоді вибирайте серед дитячих моделей (в асортименті є аналоги для дітей різного віку);
  • гамаки з планками набагато зручніше (якщо не збираєтеся часто брати його із собою – вибирайте саме таку модель, не помилитеся);
  • обов'язково перевіряйте максимальне навантаження, яке здатне витримати гамак – інакше ризикуєте впасти на землю;
  • гамак повинен добре вписуватися в інтер'єр тераси - занадто яскраве забарвлення виглядатиме недоречно.

Дотримуйтесь цих рекомендацій - і тоді ви легко підберете для себе хороший гамак. Далі залишиться лише повісити його на терасі або в саду - і можна насолоджуватися комфортним відпочинком просто неба.

 11.04.2017
 (314 переглядів)